Składniki:
- 300g mąki owsianej
- 70g oleju kokosowego
- 2 łyżki wody
- 500g jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- opcjonalnie: 1 łyżka stołowa stewii/ksylitolu/erytrolu (do masy jabłkowej lub spodu/kruszonki)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Mąkę owsianą wsyp do naczynia miksującego, dodaj olej kokosowy i dwie łyżki wody. Za pomocą kopystki mieszamy 25s/obr.5.
- Wyłożyć masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić ¾ ciasta na kruszonkę.
- Włożyć formę do pieczenia na kilka minut do lodówki, a w tym czasie robimy masę jabłkową.
- Obieramy, kroimy jabłka w ćwiartki, wrzucamy do czystego naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.4.
- Przekładamy jabłka do innego naczynia. Zakładamy motylek.
- Dodajemy do naczynia jabłka i cynamon i podgrzewamy 10min/80°C/obr.2.
- Wykładamy gotową masę jabłkową na spód, dodajemy pozostałe ciasto (tworzymy kruszonkę na górze).
- Pieczemy 45 minut.
Wskazówka: Jeśli wersja bez cukru nie odpowiada Twoim preferencjom, dodaj słodzik.