Przepis na Thermomix – FIT Szarlotka

Składniki:

  • 300g mąki owsianej
  • 70g oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody
  • 500g jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • opcjonalnie: 1 łyżka stołowa stewii/ksylitolu/erytrolu (do masy jabłkowej lub spodu/kruszonki)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Mąkę owsianą wsyp do naczynia miksującego, dodaj olej kokosowy i dwie łyżki wody. Za pomocą kopystki mieszamy 25s/obr.5.
  3. Wyłożyć masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić ¾ ciasta na kruszonkę.
  4. Włożyć formę do pieczenia na kilka minut do lodówki, a w tym czasie robimy masę jabłkową.
  5. Obieramy, kroimy jabłka w ćwiartki, wrzucamy do czystego naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.4.
  6. Przekładamy jabłka do innego naczynia. Zakładamy motylek.
  7. Dodajemy do naczynia jabłka i cynamon i podgrzewamy 10min/80°C/obr.2.
  8. Wykładamy gotową masę jabłkową na spód, dodajemy pozostałe ciasto (tworzymy kruszonkę na górze).
  9. Pieczemy 45 minut.

Wskazówka: Jeśli wersja bez cukru nie odpowiada Twoim preferencjom, dodaj słodzik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *