Miska buddy z komosą ryżową i kurczakiem

Przepis na zdrową miskę buddy z komosą ryżową i kurczakiem – idealna propozycja na obiad lub kolacje.


Składniki:

Pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki komosy ryżowej
5 pomidorków koktajlowych
1 ogórek gruntowy
1 garść szpinaku baby
1/2 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czarnego sezamu
Pieprz, sól i curry

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka przyprawić pieprzem solą i curry oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. W tym czasie ugotować komosę ryżową według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a ogórka, awokado i upieczone mięso w cienkie plastry. Składniki ułożyć w misce, dodać umyty szpinak. Całość doprawić do smaku i posypać czarnym sezamem.

Sposób przygotowania Thermomix: 

Do naczynia miksującego dodać czosnek i rozdrobnić 5 sek./obr.8. Filet z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, curry i natrzeć czosnkiem. Naczynie miksujące opłukać. Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut. W tym czasie gotujemy komosę ryżową. Do naczynia miksującego dodajemy komosę ryżową, dolewamy 250g wody, sól, pieprz i gotujemy 15 min/100 stopni/obr.wsteczne/obr.1. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Kroimy również ogórka, awokado i upieczone mięso w cienkie plastry. Składniki ułożyć w misce, dodać umyty szpinak, całość doprawić do smaku i posypać czarnym sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *