Ciasto marchewkowo-bananowe z czekoladą

Dzisiaj mam dla Was coś pysznego!😉😊 Przepyszne ciasto! Jestem fanką przemycania warzyw do ciast🙉 tutaj mamy marchewkę 🥕 która pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia swoją naturalną słodycz. ⁣

Składniki: ⁣
✅ 4 jajka⁣
✅ 300g marchewki, obranej⁣
✅ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego⁣
✅ 100g masła klarowanego lub oleju kokosowego ⁣
✅ 100g banana do dekoracji ⁣
✅ 100g mąki kukurydzianej⁣ lub innej: kasztanowej, ryżowej
✅ 300g mąki owsianej⁣
✅ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ⁣
✅ 1 łyżeczka cynamonu ⁣
✅ słodzik (ksylitol, miód, erytrytol, stewia) według preferencji ⁣
✅ 50g gorzkiej czekolady (można ją wcześniej rozdrobnić w Thermomixie lub zrobić to nożem na desce do krojenia)⁣

Sposób przygotowania:⁣
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Marchew rozdrobniłam w TM na obrotach 5 przez około 10-15 sekund. Możesz użyć do tego tarki o dużych oczkach. Białka ubić, dodać słodzidło do nich i masło klarowane lub olej kokosowy w postaci płynnej. Dodać żółtka, mąki, cynamon, proszek do pieczenia i całość zmieszać razem. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, dodać banana na górę, pokrojonego w paski. Piec 60 minut w 180 stopniach. Całość posypać czekoladą lub rozpuścić ją i zrobić polewę czekoladową 😊


Smacznego ❣️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *