Ciasto marchewkowo-bananowe z czekolad膮

Dzisiaj mam dla Was co艣 pysznego!馃槈馃槉 Przepyszne ciasto! Jestem fank膮 przemycania warzyw do ciast馃檳 tutaj mamy marchewk臋 馃 kt贸ra pod wp艂ywem wysokiej temperatury uwalnia swoj膮 naturaln膮 s艂odycz. 鈦

Sk艂adniki: 鈦
鉁 4 jajka鈦
鉁 300g marchewki, obranej鈦
鉁 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego鈦
鉁 100g mas艂a klarowanego lub oleju kokosowego 鈦
鉁 100g banana do dekoracji 鈦
鉁 100g m膮ki kukurydzianej鈦 lub innej: kasztanowej, ry偶owej
鉁 300g m膮ki owsianej鈦
鉁 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 鈦
鉁 1 艂y偶eczka cynamonu 鈦
鉁 s艂odzik (ksylitol, mi贸d, erytrytol, stewia) wed艂ug preferencji 鈦
鉁 50g gorzkiej czekolady (mo偶na j膮 wcze艣niej rozdrobni膰 w Thermomixie lub zrobi膰 to no偶em na desce do krojenia)鈦

Spos贸b przygotowania:鈦
Rozgrza膰 piekarnik do 180 stopni. Marchew rozdrobni艂am w TM na obrotach 5 przez oko艂o 10-15 sekund. Mo偶esz u偶y膰 do tego tarki o du偶ych oczkach. Bia艂ka ubi膰, doda膰 s艂odzid艂o do nich i mas艂o klarowane lub olej kokosowy w postaci p艂ynnej. Doda膰 偶贸艂tka, m膮ki, cynamon, proszek do pieczenia i ca艂o艣膰 zmiesza膰 razem. Mas臋 przela膰 do wy艂o偶onej papierem do pieczenia tortownicy, doda膰 banana na g贸r臋, pokrojonego w paski. Piec 60 minut w 180 stopniach. Ca艂o艣膰 posypa膰 czekolad膮 lub rozpu艣ci膰 j膮 i zrobi膰 polew臋 czekoladow膮 馃槉


Smacznego 鉂o笍

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *